sjukontinenter

Påväg på E22:an genom Valdemarsvik?
 
Det händer att jag ibland, när jag är påväg någonstans, funderar på vilka smultronställen jag passerar utan att veta om det. Jag kan tänka mig att Sverige döljer många gömda pärlor utmed vägarna och kusterna som långt ifrån gemene man känner till. Ungefär en mil utanför Valdemarsvik ligger ett samhälle och skärgård som heter Gryt.
 
Det är ett perfekt stopp om man har suttit för länge i bilen eller vill stanna till över natten. Hit kan man lätt ta sig både med bil och båt. Förutom alla öar och mysiga gästhamnar runtom i Gryts skärgård såsom Harstena, Håskö och Fyrudden, bjuder Gryt på flera saker att göra.
 
 
Dags för ett badstopp på vägen?
Om man vill ta sig ett svalkande dopp i Östersjön kan man åka till Ekön som ligger ca 5 km öster om Gryt. Här går stora farleder vilket gör att man har stor sannolikhet att se båtar passera. På Ekön finns även camping, restaurang samt minigolf och boulebana. Vid flera gånger har jag även sett kajaker passera som man kan hyra här. Trött på att utforska skärgården till havs? Isåfall finns det många vandringsleder att upptäcka istället.
 
 
När man vill sträcka på benen och botanisera bland blommor
Ett måste är att besöka Gryts handelsträdgård när man har vägarna förbi. Ett fint stopp med härlig miljö där man kan gå runt och kika på växterna, inredningen samt köpa med sig lokalt odlade grönsaker (eller varför inte korgväskor i deras gårdsbutik?). De har även egentillverkade sylt och marmelad. 
 
 
 
Här köpte jag självklart med ett gäng tomater hem!
 
 
 
När hungern faller på och man vill åka den extra milen för att slippa McDonald's kön
Avslutningsvis bör man ta sig ut till Gryts varv för att äta en bit mat på deras restaurang. Den ligger precis vid hamnen med utsikt över farleden. Man kan sitta både nere på bryggan, utomshus under tak samt inomhus. Förutom båtplatser i gästhamnen finns även hotell och stugor att hyra.
 
 
 
För mer information om saker att göra i Gryts varv, kika in deras hemsida www.grytsvarv.se
Fyll gärna på om ni har några mer tips att göra!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress