sjukontinenter

En weekend i liberala Berlin
 
 
 
 
 
 
 
 
Bo här: Vi bodde på HSH Hotel Apartment som ligger på Invalidenstrasse i Mitte.
Läget var väldigt bra, frukosten var god men något dyr. Bekvämt med en stor lägenhet där alla fick plats. 
Ät här: Transit är en asiatisk restaurang med många smårätter att välja mellan.
Allt går att få vegeratiskt, väldigt gott!
Currywurst och Dönerkebab kan vara kul att testa,men är inte ett måste.
Highlights: Alla olika typer av barer!
En av dagarna besökte vi både en hipster-bar med rökig atmosfär och en sofistikerad vinbar på samma kväll. 
Missa inte: Att gå på en av alla teatrar som finns, vi såg en enmansshow på Chameleon som var fantastisk!
 
_____________________________________________________________
 
Vid första anblick blir jag inte så imponerad av Berlin - betonghusen avlöser varandra och vädret ger en allt annat än vinterkänslor. Gatorna är relativt tomma på folk, jag läser på tyska reklamskyltar och taxibilens radio spelar tysk musik. Jag inser att vi nu åker i de nyare delarna av Berlin, vad man fortfarande kallar för den västra sidan, där många av husen är relativt nya. Ibland dyker det upp tomma ytor mellan husen, de platser som en gång blivit bombade och husen har inte valts att byggas upp på nytt. Känslan av vad denna stad har gått igenom är ibland väldigt påtaglig.
 
På denna bild är huset till vänster om den föredetta muren bevarat och huset till höger, på västra sidan muren, är en av de nybyggda betonghusen.
 
Tanken med resan var att fira en vän som fyllde år, en perfekt anledning att ta en kortare weekend i en av Europas storstäder. Med knappt 1,5 timmas flygresa rakt söderut hamnar man, vad som känns som, mitten av Europa. Över 3,5 miljoner bor idag i Berlin. Trots att jag inte tidigare har varit där, märker man av "då och nu", på ett sätt har staden kommit väldigt långt, men har ändå en sida kvar av vad som en gång hände för ungefär 75 år sedan.. och även 25 år sedan. 
 
Att staden en gång varit uppdelad i märks. Lokalbefolkningen pratar ofta om västra och östra delen, något vi märkte av när vi fick en guidning av en väns kusin som bott i Berlin i sju år. Jag frågade vad de gillade mest med Berlin, och de svarade att staden är väldigt liberal, att man kan vara precis som man vill. På nästan alla restauranger som vi besökte (finns massor av asiatiska restauranger!) fanns exempelvis veganska och vegetariska alternativ, det fanns flera ekologiska matbutiker och man behöver inte tänka på om kläderna man bär matchar eller inte. Vi hade hört talas om personer som kallas "hipsters", en person med en stil som verkligen uttrycker något. 
 
Berlin-hipster
 
Något jag uppskattar med storstäder är när man utan problem kan promenera runt, dvs en promenadvänlig stad.Tyvärr kan jag inte påstå att Berlin är det. Trots detta och känslan av att betonghusen avlöser varandra, så börjar jag gillar Berlin mer och mer. Bortom turisttråken och de hypade barerna fick man en annan känsla. Så fort man kom bort från de större gatorna och sevärdigheterna var det inte speciellt trångt - tvärtom. Berlin upplevs som stort och det finns gott om utrymme till alla. Ljudnivån är låg och det känns lite som om någon har skruvat ner volymen. Minnet säger att i princip varenda hus i Berlin är målat med grafitti, men så var det förmodligen inte. Men det säger en del om hur otroligt mycket grafitti det finns i denna stad, men i just Berlin gillar man det (även om jag annars anser att det förstör husen..). Det bidrar till den liberala känslan i staden - att man kan vara som man vill. 
 
Vi startade första dagen med en sightseeing-buss vilket jag verkligen rekommenderar i Berlin. Ibland kan detta verkligen vara det lättaste att göra för att få en rättvis bild av sevärdigheterna. Därefter kunde vi välja vad vi ville lägga mest tid på. Skönt för min planerande nerv - orolig att missa något :-) 
 
 
Förintelsemonumentet 
 
 Brandenburger Tor
 
Förutom de historiska platserna såsom Berlinmuren (förvånande "tunn" mur), Checkpoint Charlie (där utklädda amerikanska soldater vandrade kring), Brandenburger Tor (en väldigt historisk plats - googla!) och Förintelsemonumentet (precis bredvid Brandenburger Tor, tog mig ett tag att förstå tanken bakom monumentet), besökte vi även flera julmarknader. Att dricka Glühwein när kylan biter till, på ett torg fullt med julmusik, pariserhjul, skridskobana och glada besökare är svårslaget.
 
Ingången till Aleksanderplatz-julmarknad. Jag tror jag talar för alla i sällskapet att känslan här hade varit en tiopoängare om snön hade fallit. 
 
Även om utbudet av shopping på marknaderna inte var något för mig, var känslan väldigt mysig där. Berlin har tre större julmarknader och vi besökte två av dom. Aleksanderplatz ligger väldigt centralt och kostar inget att gå in i, så här tog vi en varm kopp glühwein. Julmarknaden i Gendarmenmarkt är den julmarknad vi hade hört mest om, men den kostade inträde och var otroligt mycket folk i, så den skippade vi faktiskt. Ur min synpunkt verkar de flesta marknaderna likna varandra, samma inredning i stånden och samma utbud av mat. 
 
Berlin är en stad jag gärna åker tillbaka till. Under vinterhalvåret kan man utforska en viss typ av aktiviteter, medan man under sommarhalvåret kan upptäcka helt andra delar. Någon vi missade när vi var där var att gå till platsen där Adolf Hitler hade sin bunker, den är (kanske av förklarliga skäl) inte utmärkt som en turistattraktion. Den ligger hursomhelst nordöst om Förintelsemonumentet, bara ett kvarter ifrån.
 
Shoppingen då? Visst, de största kedjorna finns och även tyska butiker. Men något som finns mycket utbud av här är second hand butiker. Om man har tur kan man hitta väldigt bra fynd, eller rentav hitta en hel Hipster-outfit. 
 
Om man önskar åka på en kortare weekend, med inte alltför lång flygtid eller behöver vara särskilt dyrt - ligger Berlin helt klart högst upp på listan. Det finns något för alla och man har gott om utrymme att få utlopp av sin Hipster-sida - kanske bara att hänga i en av alla barer där ölen serveras över en plint och de enda sittplatserna är några sunkiga soffor, kan vara gott nog även åt den mest skeptiske. 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress