sjukontinenter

"De fem landen" i Italien
Vi tog tåget från Franska Rivieran vidare till Italienska rivieran. Vyerna påminner om varandra och det enda sättet att se om vi hade korsat landsgränsen var när man fick ett "Välkommen till Italien! Här surfar du.."-sms från det lokala mobilnätet. Så småningom hörde vi bara italienska och såg flera skyltar om citron-odlingar och italienska vingårdar. Vårt första mål i Italien var att vandra mellan de fem byarna Cinque Terre, och vi utgick ifrån staden La Spezia. Det ligger i södra delen av Ligurien.
 
Vi bodde på ett Bed&Breakfast som vi bokade dagen innan. I staden La Spezia bor det ca 90 000 invånare och vi gillade på en gång denna stad. Den är relativt liten, kändes genuin och var inte så turistigt. Det är dessutom betydligt billigare att bo här än i någon av de fem byarna. Vi spenderade tre nätter här. 
 
 
Till vår stora överraskelse märkte vi att det var en mat-och vinmässa denna helg. Så vår första kväll spenderade vi nere på stan och testade de olika vinerna som fanns att välja på. Det var även uppträdanden och matvagnar med italiensk mat. Otroligt roligt tyckte vi! Här hade vi en av de bättre kvällarna på hela resan. 
 
Hamnen i La Spezia
 
Nästa dag tog vi en löprunda, kollade in stan mer och passade på att kika lite i butiker. Det finns tyvärr ingen strand eller möjlighet till bad här, så vi hängde i parken nere vid hamnen. Vi laddade helt enkelt för kommande dag och njöt av en härlig dag i Italien. På kvällen fortsatte trevligheterna och det var fler uppträdanden och fyrverkerier. En härlig dag, men vårt fokus låg fortfarande på Cinque Terre.
 
Mellan de fem byarna kan man både vandra och åka tåg. Tyvärr är tre av fem vandringsleder avstängda nu när vi var där.. Därför startade vi med att åka tåg mellan de tre första byarna. Vi kunde utnyttja vårt Interrail-kort även här. Riomaggiore var den byn vi startade med. Nästa by var Manarola, följt av Corniglia.
 
Fina Riomaggiore
 
Manarola - den byn man oftast förknippar med Cinque Terre
 
I Corniglia stannade vi för lunch och drack lokal lemonad. Här kunde vi sedan starta vår vandring och gick den långa leden till nästa by - Vernazza. Byarna i sig är förvisso olika, vi (och alla andra turister) stannade några timmar i varje by. Enligt mig räcker det om man vill få en härlig dag och upplevelse. Man får helt klart en djupare inblick i varje bys specifika känsla om man spenderar några dagar i varje by, men för vår del bestod den just nu av mestadels turism. 
 
 Corniglia - den tredje byn 
 
Vandringen i sig är inte för tuff, men man måste ha ett par bra skor och ta med sig ordentligt med vatten. Det var riktigt varmt när vi gick och det gick åt flera liter vatten (och lemonad). 
 
 Vernazza - vårt sista stopp innan sista delen av vandringen
 
Mellan byarna såg vi vinodlingar och fantastiska landskap. Vi hade sikte på att spendera kvällen i den sista byn, Riomaggiore, och även ta ett välfötjänt dopp i havet där. Nu på eftermiddagen stod solen högt och vi var rejält trötta i benen. 
 
 
Jag tror att en bra idé skulle vara att ta sig mellan tre av fem byar under en dag, kanske stanna en natt och sedan fortsätta. Nackdelen då är att man måste ha med sig rejält med packning på turerna. Därför tycker jag det är bra att man har möjlighet att ta sig mellan alla byar under en dag. Det finns även möjligheter att ta tåg mellan alla byar, men vi såg charmen med att njuta av den fina naturen. 
 
Efter en skadjurspasta tog vi sedan tåget tillbaka till La Spezia, nöjda över vår dag och fått sett så fina byar. Det är väl värt ett besök om man besöker norra Italien, om än turismen har satt sina spår. Och ja, byarna ser lika vackra ut i verkligheten som på alla bilder.. känslan av att befinna sig mitt i ett vykort. 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress