sjukontinenter

Gröna Madeira - inte bara för pensionärer
 
 
Bo här: Vi bodde på Melia Madeira Mare som ligger i Lido-området, ett fantastiskt spahotell med den bästa frukostbuffén någonsin (!). Ca 20min promenad in till Funchal och ligger precis vid havet.
Ät här: Armazem do Sal. En väldigt mysig, liten restaurang inne i Funchal där man känner sig väl omhändertaget. Boka bord i förväg då det ofta är fullt!
Highlights: Kälke ner för backarna i Funchal, ett gammalt sätt att ta sig nerför som idag är en tradition,
Missa inte: Vandra utmed levadorna, utsikten är oslagbar! 
___________________________________________________________
 
Den gröna ön. Så blir ofta Madeira beskrivet och det är verkligen sant. Tanken på att detta är en vulkanö är nästan omöjligt. I somras var jag på Island och dessa två öar är verkligen helt olika varandra. Man räknar Madeira till en vilande vulkan då den inte har haft utbrott på över 10,000 år, vilket å andra sidan förklarar varför växterna idag frodas på hela ön. Madeira är alltså väldigt bergigt (eh, vulkanigt), vilket bidrar till att städerna är väldigt backiga då de är byggda på höjden. Den största staden på ön, Funchal, jämförde vi med gatorna i San Fransisco.
 
Lido-området i västra Funchal
 
Mysiga Funchal
 
Det finns otroligt mycket bra restauranger i Funchal, alla håller hög klass och man är aldrig besviken över maten. Deras nationalrätt är Espetada - fläskkött trätt på ett sockerrör som serveras med sallad och potatis. Men det som serveras mest på Madeira är fisk - det finns otroligt mycket fisk och även här finns en specialitet. Espada är en fisk är en djuphavsfisk som bara finns i Makaroniesien (jag vet, väldigt lika namn Espada och Espatada, svårt att hålla isär.) som serveras med varm banan och passionsfruktsås (!). 
 
 
"Den gröna ön", en av anledningarna till att resmålet sägs locka många pensionärer
 
När man har varit på Madeira förstår man varför just dessa rätter är vanliga och traditionella - på Madeira odlar man nämligen både sockerrör och mängder med bananer. Man tillverkar även egen sockerrörsprit som även det är en traditionell dryck. Poncha är en slags drink (men lokalbefolkningen dricker det även till frukost, jag såg det med egna ögon) gjord på sockerrörsprit och citronjucie. Madeira är ju också väldigt känt för sitt Madeira vin som tillverkas på ön.
 
Vi hade sol varje dag. Vi spenderade dagarna vid poolen, tog en kall Coral och läste böcker. Precis som en solsemester ska vara.  På kvällarna gick vi ibland in till Funchal och åt middag eller tog en shoppingtur. Vi startade även mornarna med en löptur utmed strandpromenaden innan frukost, det var så härligt!
 
 
Coral heter den lokala ölen. 
 
Vår pool på hotellet, här spenderade vi många timmar :-)
 
En av de få stränder som finns på Madeira, här är de svarta och inte vita. 
 
Norra Madeira - även här ser man de svarta sandstränderna.
 
När man är på Madeira borde man verkligen vandra utmed någon av alla levador som finns. Det är ett gammalt bevattningssystem som fortfarande används. Det finns olika typer av svårighetsgrad - den levadan vi vandrade utmed heter Levada do Norte och går från högsta punkten på ön och rinner ner mot södra Madeira. Det är en förhållandevis lätt vandring där vi, åtta stycken inklusive 6 månaders bebis, vandrade en eftermiddag. Det är fantastisk utsikt och otroligt grönt. 
 
Levada do Norte - en levada som rinner från högsta toppen av bergen ända ner till Funchal.
 
Nöjd Levada-vandrare.
 
Vi åkte även en linbana upp till berget Monte som ligger i toppen av Funchal, där uppe fanns en trädgård och små cafeér. Tyvärr blommar inte blommorna fullt denna tid på året, våren är att föredra om det är något man tycker är viktigt på denna resa. Det roliga med denna tur var dock att ta sig ner - ett gammalt sätt som man för länge sen använde sig av är att åka en vaxad kälke nerför gatorna, en Tobbogan. Eftersom det är brant och tungt att gå på vissa ställen, använde man sig istället av denna kälke för att snabbt komma ner. Två stycken styr kälken med sina skor (!) som har gummisulor under. Väldigt intressant upplevelse :-) 
 
Sâo Vincente
 
Utsikt från bergen
 
Temperaturen höll sig på behagliga 25 grader och på grund av bergen som omger kusterna är det även relativt blåsigt. Det är dock inte kallt, snarare svalkande. Madeira är ett perfekt resmål att åka till under hösten eller vinterhalvåret om man har börjat tröttna på Kanarieöarna eller Teneriffa. Madeira förtjänar inte riktigt sin stämpel som pensionärs-resmål. Om man ser bortom all växtlighet, behagliga temperaturen eller det goda vinet finns massor av andra saker att aktivera sig med. Hyra cykel, paddla i havet, åka till en vingård, dyka eller åka på fisketur är bara några av alla saker man med fördel kan göra på Madeira. Jag är absolut inte klar med denna fantastiska ö och ser gärna att fler höstar kan spenderas här - Den gröna ön.