sjukontinenter

Spökapor, dykning och magiska solnedgångar - välkommen till Panglao!
 
 
Årstid: Vinterhalvåret
Bo här; Eftersom vi inte hade bokat något innan vi åkte hit tyckte jag fick fick ett bra hotell trots allt! Golden Palm Resort låg lite längre in från stranden vilket drog ner priset lite.
Ät här: Om man är ute i tid får man en plats nere på stranden i solnedgången, restaurang spelar ingen roll.Välj fisk från dagens fångst (exempelvis Yellow Snapper) och en kall San Miguel. Magiskt. 
Highlights: Stranden. 
Missa inte: Att åka på en dagstur in till Bohol, kolla in Chocolate Hills och åka båt på djunglig flod.
 
------------------------------------------------------------------------------------------
 
Från Cebu City kan man ta en jet-båt som bara tar någon timma över till Tagbilaran som ligger på Bohol. Därefter får man sätta sig i en trång liten "tricycle" som i princip är en tvåsists fastspänd på en moppe med ett plåttak över. Tajt, varmt och smidigt. Via denna tog vi oss över till Panglao som är en del av ön Bohol. Det är ganska stor skillnad på denna ö och vårt tidigare resmål Malapascua. Här finns många hus, butiker, mataffärer, massor av hotell och turistiga strandpromenader. 
 
Precis som på Malapascua finns även här många dykcenter. Vi hade fått mersmak och var väldigt taggade på att göra ett dyk till. "Fun-dive" kan man göra även fast man inte har dykcertifikat, då går man inte ner djupare än 10 meter. Det räckte för oss då vi inte är särskilt vana dykare (trots självförtroendet vi fick på Malapascua), och dessutom inte kräver särskilt mycket för att bli imponerade. Vi sökte upp ett dykcenter och bokade en tid till eftermiddagen. Vi tog oss ut till ett fantastiskt korallrev. Jag har aldrig sett så många fiskar på samma gång. Allt var så färgglatt som man hoppas det ska vara, jag är så glad att jag fick se det!
 
OK! 
 
Vår instruktör bredvid korallrevet
 
Panglao är en turistig ö, speciellt om man bor på Alona Beach. Å ena sidan finns det, uppenbarligen, mycket turister och lite av den "genuina" känslan försvinner. Å andra sidan finns nästan allt som man kan tänkas behöva, det finns fler restauranger att välja mellan, lite strandbutiker och möjlighet att åka in till Tagbilaran och shoppa. Ibland behöver man lite av båda för att bli helt tillfredsställd. Även på Panglao spenderade vi tre nätter.
 
 
Nästan varje middag och lunch åts vid denna strand. Det fanns alltid färsk fisk att välja till middag som fiskebåterna fått in samma dag. Maten i Filippinerna är väldigt blandad. Det finns några få rätter som restaurangerna serverar som är filipinsk mat, men de serverar också pasta, hamburgare och annan västerländsk mat. Priserna ligger på en femtedel av våra priser i Sverige.
 
En dag hyrde vi en bil som tog oss runt på en sightseeingtur på Bohol. Detta var förmodligen den varmaste dagen på hela resan, vilket i efterhand med fördel hade spenderats vid en pool. Lyxproblem man stöter på i Filippinerna! I alla fall, på Bohol finns de kända kullarna Chocolate Hills som fått sitt namn efter att de blir bruna under sommarhalvåret då de torkar. Man vet inte riktigt vad kullarna kommer ifrån, men en teori var att det är jättar som har "gjort sina behov" på just denna plats. Vi fick gå några meter upp (i värmen!) för att sedan komma till denna utsikt:
 
Chocolate Hills
 
 
Lunchen spenderades på denna båt. En större båt som serverade en buffé av olika maträtter under tiden som vi åkte på denna flod. Det var så himla mysigt och härlig upplevelse, musik spelades på båten hela tiden. Det fanns bland annat minifiskar (hela alltså, ca 2-3cm långa) som man åt tillsammans med chili, rödlök och nötter. Iallafall om man ska tolka mannen framför mig i kön. 
 
Det mysigaste stoppet under dagen var att hälsa på spökapan som finns på ön. Den är så liten att man knappt ser den, inte mer än 10 centimeter. Den var otroligt söt! 
 
 
Jag kan inte skriva om Panglao utan att nämna stranden. Stranden! Det är den finaste strand jag har sett. Nu har jag inte varit på så väldigt många paradisstränder, och denna kanske inte heller passar in där. Men sanden är så otroligt fin, och havet lagom varmt. Man kan snorkla nästan överallt och det är ofta långgrunt, åtminstone där vi var. Här spenderade vi en dag och läste böcker i skuggan, alltid med en mangoshake nära till hands.
 
 
 
 
Bakom horisonten gick solen ner om kvällarna. Magisk utsikt från strandkanten. Vi önskade oss inte mycket mer av vår semester i Filippinerna efter detta, men än hade vi några stopp kvar att avverka på vår tripp. Och här visste vi inte ännu att det allra bästa hade vi fortfarande framför oss, på underbara Siquijor. 
 
  Här kändes vardagen i Sverige väldigt långt borta..
 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress