sjukontinenter

8 anledningar att besöka Shanghai
 
En av världens mest fotade skylines. En stad med en blandning mellan öst och väst. Fascinerade vyer. 24 miljoner invånare. Kulturrik och världsledande. Jag har aldrig tidigare besökt en stad likt denna. I Shanghai finns verkligen allt. Så var ska man börja?
 
Vi hälsade i Maj 2015 på två vänner till oss som studerade ett år i Shanghai. De hade vi denna tidpunkt bott här i flera månader så de kunde staden utan och innan. Det underlättade otroligt på många sätt att kunna få expert-tips och hjälp under denna resa. Dessutom var det en så roligt återseende då vi inte sett varandra på ett år.
 
 
Man måste ansöka om visum för att få resa till Kina. Vi ansökte om ett besöksvisum och det tog ca 1 månad för oss att få det och kostar några hundralappar. När vi hade kommit på plats var vi tvugna att visa våra pass på en polisstation och bekräfta att vi hade kommit in i landet inom 24 timmar efter landning, eftersom vi inte bodde på ett hotell, så det gjorde vi direkt när vi kom fram. Google och Facebook är blockerat i Kina, så därmed går det inte att komma åt Instagram, Youtube, Whatsapp etc utan att ha en VPN-anslutning. Det kan vara bra att kolla upp innan om det går att lösa. Om man behöver kommunicera i Kina kan jag tipsa om appen WeChat, det är inte anslutet till Google. 
 
Man behöver ha kontanter med sig. Det är inte många ställen som tar kort så vi betalade i princip allt kontant med kinesiska yuan. Dessutom kan det vara bra att ladda ner appen SmartShanghai som kan översätta till mandarin och användas som kommunikationsmedel när man vill ta sig till en adress. Det är inte många som kan engelska och många skyltar är med kinesiska tecken. Knappa in i appen vart man vill ta sig - alla turistattraktioner, restauranger och barer finns inklusive recensioner. Klicka då på exempelvis en restaurang, och sen visa upp adressen till taxin. Det står på både mandarin och engelska. Vi använde den dagligen!
 
 
1) Lär dig om kinesiska teér - drycken som påverkat ett helt land
Efter att vi hade haft en helkväll innehållandes middag på Sichuan Citizen (ni måst testa deras Basilika-drinkar!) och en kareokeklubb KTV där vi fick sjunga alla favoritlåtar, spenderade vi får första dag med att besöka Yu Garden. Yu Garden är en kinesisk trädgård mitt i Shanghai fullt av kinesiska tempel. 
 
 
 
  
I direkt anslutning till trädgården gick vi sedan på en te-provning av kinesiska teér. I Kina dricker man otroligt mycket te (jag tror inte jag satt i en enda taxi eller såg en enda middagsätande-invånare som inte drack te konstant), och det finns otroligt mycket olika typer. Du kan gå in i en te-butik och fråga om det finns något te för i princip vad som helst - låg på enerig, dålig hälsa eller för att kunna sova. Det används som medicin. 
 
 Jasmin-té in the making
 
 
Här testade vi fyra olika teér var, bland annat ett jasminté där man stoppar ner en jasminblomma i ett glas med varmt vatten. Vi köpte sen med oss ett té hem som heter Ginseng, det sägs ha många positiva effekter för hälsan, både pykiskt och fysiskt. 
 
2). Åk upp i Shanghai World Financial Center och beskåda staden ovanfrån 
Det finns flera kända skyskrapor i Shanghai, bland annat det kända TV-tornet Pearl Oriental Tower med det karaktäristiska bollen på toppen. Vi åkte upp i en annan byggnad som i folkmun kallas för "kapsylen"... vilket inte är lika konstigt som det låter. Skyskrapan ligger i stadsdelen Pudong, vilket är det ekonimska och finansiella centrumet i Shanghai. Här finns alla skyskrapor och många kontorsbyggnader. 
 
Oriental Pearl Tower
 
Här var vi 474 meter upp i luften
 
Snacka om toalett-besök med utsikt :-)
 
3) Fake it 'til you make it
Vare sig man är intresserad av fakeprylar eller inte borde man ändå besöka en av alla fake-marknader. Det finns en marknad på Nanjing Lu som vi besökte och som jag skulle rekommendera. Jag menar, till och med Jörgen Persson handlar där :-) (vi såg honom med egna ögon). Några råd på vägen vid besök av fake-marknader:
 
- Allt är fake, trots att vissa säljare påstar att det är äkta vara. Att försöka elda på lädret på väskan bevisar inte att det är äkta läder. 
- Pruta, pruta, pruta. Jag skulle säga att man kan komma undan med minst en femtedel av priset. 
- Det finns ofta fler märken eller specifika produkter bakom shopparna, fråga så visar de oftast dig sina hemliga ställen.
 
 
4) Passa på att sy upp en klänning eller kostym på Fabric Market
Några kvarter från Fake-market på Nanjing Lu ligger en symarknad som heter South Bund Fabric Market. Där kan man gå runt, precis som på fake-marknaden, och kika i shopparna om det är något man gillar. Jag sydde upp en kappa och Peter en kostym med tillhörande skjorta. Det är otroligt duktiga. Även här måste man tänka på några saker.
- Man måste vara extremt tydlig med vad man vill ha. Även vad gäller material, färg och modell. 
- Betala hälften av priset i förskott och resterande när ni hämtar ut plaggen, inte allt på en gång. 
- Pruta även på priset här, om än inte riktigt lika mycket som på fakemarknaderna. 
 
5) Besök Marriage Market på People Square och promenera på Nanjing Lu
På People's Square finns inte bara en fin park, varje helg står också föräldrar och gör reklam för sina barn som ännu inte hittat Mr. eller Mrs. Right. De har helt enkelt plakat där det står lite information om deras son eller dotter samt vad för partner de letar efter åt sitt barn. Så pågår helt enkelt en så kallad Marriage Market, där man går runt och ser vad för partners de andra föräldrarna erbjuder. Bra längd och ekonomi är tydligen viktigt. Väldigt intressant och lite annorlunda än Tinder-dejtande :-)
 
 
 
Född mellan 1985-1990 och över 1,70cm lång, tack.
 
Efter People Square kan man fortsätta bort mot Nanjing Lu och spendera resten av eftermiddagen i alla butiker, här finns de största utbudet av shopping. När ni har kommit längst bort mot floden Huangpu slås man av den otroliga vyn över The Bund. 
 
Här behöver man vara förberedd på att blåsa av sitt bästa foto-leende. Vi svenskar är generellt längre än våra österländska vänner, och det anses vara väldigt snyggt att vara lång i Kina. Därför fick min bättre halva ställa upp på många fotografier tillsammans med andra turister, oftast med hjälp av selfie-pinnen. 
 
The Bund
 
6) Spendera en kväll på en Skybar i populära Pudong
I Pudong-distriktet finns flera takbarer man kan besöka. Oftast ligger den längst upp på något av hotellen som finns där, och det är otroligt häftigt att blicka ut över Shanghai samtidigt som man sippar på en Tsingtao. Vi spenderade en kväll på The Ritz Carlton Rooftop bar som ligger nära Oriental Pearl Tower, men just den kvällen var himlen väldigt "smoggy" och vi hade inte full utsikt över staden. 
 
Här kan man lätt tro att husen inte är högre än så, men det är bara smog som döljer toppen. 
 
7) Prova all fantastisk österländsk mat (här finns inte friterad kyckling med sötsur sås)
Koreansk, vietnamesisk, kinesisk (varning för chili!) och japansk. Allt finns att få tag på - och det är otroligt gott! Passa på att hitta bra restauranger på Trip Adviser eller liknande, och visa vilken adress du ska till till närmsta taxichaufför på din översättnings-app. Vi åt bland annat på en supergod Vietnamesisk restaurang en kväll, Bibimbap till lunch och testade kinesisk snabbmat, det vill säga det lokala grillen (bokstavligt talat) på gatan.
 
Vietnamesisk middag
 
 Koreansk lunch i form av Bibimbap
 
8) Ta tåget till Österns Venedig
Ett måste att besöka! Suzhuo är, precis som rubriken säger, österns venedig med otaliga vattengator. Tåget tar ungefär en timma och ligger väster om Shanghai. Det finns museum, kinesiska trädgårdar och restauranger. Att bara promenera och insupa atmosfären är härligt. Souzho har idag blivit en av Kinas viktigaste turistattraktioner.
 
 
 
Något som kan vara bra att veta är Shangahi är luftförorenat, så pass att vissa dagar rekommenderas man att inte gå utanför dörren så det är bra att hålla utkik på smog-rapporten. Det är otroligt fuktigt och solen är sällan framme. Därför ser man som sagt inte alltid toppen på skyskraporna exempelvis. Det är många som går med munskydd, men det är tydligen missförstått då det egentligen handlar om att man inte vill smittas/bli smittad om man exempelvis är förkyld, och har egentligen inte främst med luftföroreningarna att göra. 
 
 
Med dessa tips får ni en vecka full av kultur och västerländsk mix. Shanghai är en stor stad med många besökare och en stad med puls. 24 miljoner invånare kan helt enkelt inte ha fel. 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress