sjukontinenter

Gröna Madeira - inte bara för pensionärer
 
 
Bo här: Vi bodde på Melia Madeira Mare som ligger i Lido-området, ett fantastiskt spahotell med den bästa frukostbuffén någonsin (!). Ca 20min promenad in till Funchal och ligger precis vid havet.
Ät här: Armazem do Sal. En väldigt mysig, liten restaurang inne i Funchal där man känner sig väl omhändertaget. Boka bord i förväg då det ofta är fullt!
Highlights: Kälke ner för backarna i Funchal, ett gammalt sätt att ta sig nerför som idag är en tradition,
Missa inte: Vandra utmed levadorna, utsikten är oslagbar! 
___________________________________________________________
 
Den gröna ön. Så blir ofta Madeira beskrivet och det är verkligen sant. Tanken på att detta är en vulkanö är nästan omöjligt. I somras var jag på Island och dessa två öar är verkligen helt olika varandra. Man räknar Madeira till en vilande vulkan då den inte har haft utbrott på över 10,000 år, vilket å andra sidan förklarar varför växterna idag frodas på hela ön. Madeira är alltså väldigt bergigt (eh, vulkanigt), vilket bidrar till att städerna är väldigt backiga då de är byggda på höjden. Den största staden på ön, Funchal, jämförde vi med gatorna i San Fransisco.
 
Lido-området i västra Funchal
 
Mysiga Funchal
 
Det finns otroligt mycket bra restauranger i Funchal, alla håller hög klass och man är aldrig besviken över maten. Deras nationalrätt är Espetada - fläskkött trätt på ett sockerrör som serveras med sallad och potatis. Men det som serveras mest på Madeira är fisk - det finns otroligt mycket fisk och även här finns en specialitet. Espada är en fisk är en djuphavsfisk som bara finns i Makaroniesien (jag vet, väldigt lika namn Espada och Espatada, svårt att hålla isär.) som serveras med varm banan och passionsfruktsås (!). 
 
 
"Den gröna ön", en av anledningarna till att resmålet sägs locka många pensionärer
 
När man har varit på Madeira förstår man varför just dessa rätter är vanliga och traditionella - på Madeira odlar man nämligen både sockerrör och mängder med bananer. Man tillverkar även egen sockerrörsprit som även det är en traditionell dryck. Poncha är en slags drink (men lokalbefolkningen dricker det även till frukost, jag såg det med egna ögon) gjord på sockerrörsprit och citronjucie. Madeira är ju också väldigt känt för sitt Madeira vin som tillverkas på ön.
 
Vi hade sol varje dag. Vi spenderade dagarna vid poolen, tog en kall Coral och läste böcker. Precis som en solsemester ska vara.  På kvällarna gick vi ibland in till Funchal och åt middag eller tog en shoppingtur. Vi startade även mornarna med en löptur utmed strandpromenaden innan frukost, det var så härligt!
 
 
Coral heter den lokala ölen. 
 
Vår pool på hotellet, här spenderade vi många timmar :-)
 
En av de få stränder som finns på Madeira, här är de svarta och inte vita. 
 
Norra Madeira - även här ser man de svarta sandstränderna.
 
När man är på Madeira borde man verkligen vandra utmed någon av alla levador som finns. Det är ett gammalt bevattningssystem som fortfarande används. Det finns olika typer av svårighetsgrad - den levadan vi vandrade utmed heter Levada do Norte och går från högsta punkten på ön och rinner ner mot södra Madeira. Det är en förhållandevis lätt vandring där vi, åtta stycken inklusive 6 månaders bebis, vandrade en eftermiddag. Det är fantastisk utsikt och otroligt grönt. 
 
Levada do Norte - en levada som rinner från högsta toppen av bergen ända ner till Funchal.
 
Nöjd Levada-vandrare.
 
Vi åkte även en linbana upp till berget Monte som ligger i toppen av Funchal, där uppe fanns en trädgård och små cafeér. Tyvärr blommar inte blommorna fullt denna tid på året, våren är att föredra om det är något man tycker är viktigt på denna resa. Det roliga med denna tur var dock att ta sig ner - ett gammalt sätt som man för länge sen använde sig av är att åka en vaxad kälke nerför gatorna, en Tobbogan. Eftersom det är brant och tungt att gå på vissa ställen, använde man sig istället av denna kälke för att snabbt komma ner. Två stycken styr kälken med sina skor (!) som har gummisulor under. Väldigt intressant upplevelse :-) 
 
Sâo Vincente
 
Utsikt från bergen
 
Temperaturen höll sig på behagliga 25 grader och på grund av bergen som omger kusterna är det även relativt blåsigt. Det är dock inte kallt, snarare svalkande. Madeira är ett perfekt resmål att åka till under hösten eller vinterhalvåret om man har börjat tröttna på Kanarieöarna eller Teneriffa. Madeira förtjänar inte riktigt sin stämpel som pensionärs-resmål. Om man ser bortom all växtlighet, behagliga temperaturen eller det goda vinet finns massor av andra saker att aktivera sig med. Hyra cykel, paddla i havet, åka till en vingård, dyka eller åka på fisketur är bara några av alla saker man med fördel kan göra på Madeira. Jag är absolut inte klar med denna fantastiska ö och ser gärna att fler höstar kan spenderas här - Den gröna ön. 
 
 
 
Resåret 2016
Godkväll!
 
Idag tänkte jag göra en sammanfattning av mitt resår 2016. Det har varit massor av fantastiska resor som ni kommer kunna läsa mer om framöver på bloggen!
 
I mitten på januari 2016 begav jag och min sambo till flygplatsen för att göra en resa som vi förmodligen kommer minnas hela livet. Vi ville åka någonstans under vinterhalvåret för att komma bort från mörka och kalla Sverige. Peter har redan varit i Thailand, Australien var på tal men vi kom fram till att vi inte kunde vara borta tillräckligt länga från våra arbeten. Två och en halv vecka spenderade vi till slut i Filippinerna och Malaysia. Vi landade i Cebu efter 24h resa och begav oss nästa dag till Malapascua, en ö med drygt 1000 invånare och ett paradis för dykare. Tanken här var att koppla av. Vi läste böcker, yogade och dök för första gången. Vi åkte även vidare till Panglao, Bohol som är lite mer turistigt. Efter det åkte vi vidare till Siquijor, bodde på ett superhärligt hotell och efter det åkte vi en natt till Oslob och simmade med valhajar. De sista dagarna på resan spenderades i Kuala Lumpur i Malaysia. Läs mina inlägg om Filippinerna här, här här och här.
 
 
Dykning i Panglao, Bohol
 
Middag i Siquijor
 
Panglao, Bohol
 
Utsikten från vår altan på Siquijor.
 
 
Sri Mahamariamman templet, det äldsta templet i Malaysia.
 
I Maj var det dags att göra min årliga resa med mina tjejkompisar, Vi åkte en weekend till Barcelona, en stad som alltid är rolig att åka till hur många gånger man än varit där. Detta var min andra gång, och jag såg till att njuta ordentligt. Jag har varit mycket i Spanien och åker gärna dit igen! Tapas, cava, kultur och sol kan aldrig bli fel. Denna gång gjorde vi även en busstur till en vingård i närheten av Barcelona - Oller del Mas. Vinet var väldigt gott och det kan verkligen rekommenderas!
 

 
 
 
Under några dagar i juli&augusti åkte jag och Peter till Island, en resa framförallt jag har drömt om väldigt länge. Det var en fantastisk resa och ett land jag verkligen rekommenderar att åka till. Jag har verkligen fått upp ögonen för vandring och natur senaste åren, och på Island finns allt. Fantastisk mat, otrolig natur och massor av roliga saker att göra. Vi hann med massor av saker under de fem dagar vi var där. Jag gillar när man har dagarna planerade och får ut det absolut bästa av tiden man har där, och det fick vi verkligen. Vi valde att hyra en bil och bodde på ett hostel/hotell inne i Reykjavik, och gjorde sedan dagsturer. Perfekt upplägg då vi även kunde värma oss i sköna sängar och äta god mat på kvällarna. Hit reser jag gärna igen! Läs mer om min resa till Island här!
 
Middag på Restaurang Reykjavik.
 
Typisk bild på hur Islands oftast vägar ser ut.
 
Rida islandshäst var väldigt kul!
 
Blå lagunen är ett måste att besöka! Bilden är tagen under solnedgången. 
 
Påväg till östra Island.
 
Jökulsarlón, en issjö till öster om Vatnajökull. Obeskrivligt vackert. 
 
Naturens eget "spa" uppe i bergen. 
 
Pingvellir nationalpark
 
Kerid, en gammal vulkan. 
 
Under hösten fyllde en i familjen jämt och därför reste vi iväg en vecka till härliga Madeira! Målet var god mat, soliga dagar men ändå chans till att kunna aktivera sig. Madeira är en fantastisk ö, som till skillnad från Island (som ju också är en vulkanö), är otroligt grön. Det är en ö med historia och härligt klimat. Det är ett perfekt resmål om man har tröttnat lite på Kanarieöarna eller Teneriffa. Vi hade jättebra väder, åt otroligt god mat och vandrade uppe i bergen utmed levadorna som är Madeirabornas gamla bevattningssystem. Läs mer om min resa till Madeira här!
 
Vandring utmed levador
 
Utsikt från bergen, en dagstur vi gjorde till norra Madeira.
 
Mysiga Funchal
 
Sâo Vincente
 
På Madeira finns inte så många sandstränder, iallafall inte vita :-) 
 
Lido området i Funchal
 
Slutligen avslutades detta år med en weekend i Berlin med mina vänner. En perfekt weekendstad som endast ligger lite över en timmas flygresa bort. Våra dagar spenderades med turistande i staden, julmarknader, lite shopping och barhäng. Trots flera dagar där är jag inte klar med staden, och kommer ta första möjlighet att åka tillbaka dit under sommarhalvåret. Det finns otroligt mycket historia och kultur och det tycker jag är väldigt spännande! Läs mer om min weekend i Berlin här
 
En del av muren som är bevarad
 
Förintelsemonumentet
 
Julmarknad på Aleksanderplatz.
 
Nu ser jag fram emot ännu ett år med förhoppningsvis minst lika många roliga resor! Idag har jag endast en planerad resa med mina tjejkompisar, men resmålet är änsålänge hemligt. Under februrari kommer jag och Peter åka en helg till Sälen vilket jag ser väldigt mycket fram emot - mer resor inom Sverige hoppas jag på! 
 
Tack 2016 för detta resår!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En weekend i liberala Berlin
 
 
 
 
 
 
 
 
Bo här: Vi bodde på HSH Hotel Apartment som ligger på Invalidenstrasse i Mitte.
Läget var väldigt bra, frukosten var god men något dyr. Bekvämt med en stor lägenhet där alla fick plats. 
Ät här: Transit är en asiatisk restaurang med många smårätter att välja mellan.
Allt går att få vegeratiskt, väldigt gott!
Currywurst och Dönerkebab kan vara kul att testa,men är inte ett måste.
Highlights: Alla olika typer av barer!
En av dagarna besökte vi både en hipster-bar med rökig atmosfär och en sofistikerad vinbar på samma kväll. 
Missa inte: Att gå på en av alla teatrar som finns, vi såg en enmansshow på Chameleon som var fantastisk!
 
_____________________________________________________________
 
Vid första anblick blir jag inte så imponerad av Berlin - betonghusen avlöser varandra och vädret ger en allt annat än vinterkänslor. Gatorna är relativt tomma på folk, jag läser på tyska reklamskyltar och taxibilens radio spelar tysk musik. Jag inser att vi nu åker i de nyare delarna av Berlin, vad man fortfarande kallar för den västra sidan, där många av husen är relativt nya. Ibland dyker det upp tomma ytor mellan husen, de platser som en gång blivit bombade och husen har inte valts att byggas upp på nytt. Känslan av vad denna stad har gått igenom är ibland väldigt påtaglig.
 
På denna bild är huset till vänster om den föredetta muren bevarat och huset till höger, på västra sidan muren, är en av de nybyggda betonghusen.
 
Tanken med resan var att fira en vän som fyllde år, en perfekt anledning att ta en kortare weekend i en av Europas storstäder. Med knappt 1,5 timmas flygresa rakt söderut hamnar man, vad som känns som, mitten av Europa. Över 3,5 miljoner bor idag i Berlin. Trots att jag inte tidigare har varit där, märker man av "då och nu", på ett sätt har staden kommit väldigt långt, men har ändå en sida kvar av vad som en gång hände för ungefär 75 år sedan.. och även 25 år sedan. 
 
Att staden en gång varit uppdelad i märks. Lokalbefolkningen pratar ofta om västra och östra delen, något vi märkte av när vi fick en guidning av en väns kusin som bott i Berlin i sju år. Jag frågade vad de gillade mest med Berlin, och de svarade att staden är väldigt liberal, att man kan vara precis som man vill. På nästan alla restauranger som vi besökte (finns massor av asiatiska restauranger!) fanns exempelvis veganska och vegetariska alternativ, det fanns flera ekologiska matbutiker och man behöver inte tänka på om kläderna man bär matchar eller inte. Vi hade hört talas om personer som kallas "hipsters", en person med en stil som verkligen uttrycker något. 
 
Berlin-hipster
 
Något jag uppskattar med storstäder är när man utan problem kan promenera runt, dvs en promenadvänlig stad.Tyvärr kan jag inte påstå att Berlin är det. Trots detta och känslan av att betonghusen avlöser varandra, så börjar jag gillar Berlin mer och mer. Bortom turisttråken och de hypade barerna fick man en annan känsla. Så fort man kom bort från de större gatorna och sevärdigheterna var det inte speciellt trångt - tvärtom. Berlin upplevs som stort och det finns gott om utrymme till alla. Ljudnivån är låg och det känns lite som om någon har skruvat ner volymen. Minnet säger att i princip varenda hus i Berlin är målat med grafitti, men så var det förmodligen inte. Men det säger en del om hur otroligt mycket grafitti det finns i denna stad, men i just Berlin gillar man det (även om jag annars anser att det förstör husen..). Det bidrar till den liberala känslan i staden - att man kan vara som man vill. 
 
Vi startade första dagen med en sightseeing-buss vilket jag verkligen rekommenderar i Berlin. Ibland kan detta verkligen vara det lättaste att göra för att få en rättvis bild av sevärdigheterna. Därefter kunde vi välja vad vi ville lägga mest tid på. Skönt för min planerande nerv - orolig att missa något :-) 
 
 
Förintelsemonumentet 
 
 Brandenburger Tor
 
Förutom de historiska platserna såsom Berlinmuren (förvånande "tunn" mur), Checkpoint Charlie (där utklädda amerikanska soldater vandrade kring), Brandenburger Tor (en väldigt historisk plats - googla!) och Förintelsemonumentet (precis bredvid Brandenburger Tor, tog mig ett tag att förstå tanken bakom monumentet), besökte vi även flera julmarknader. Att dricka Glühwein när kylan biter till, på ett torg fullt med julmusik, pariserhjul, skridskobana och glada besökare är svårslaget.
 
Ingången till Aleksanderplatz-julmarknad. Jag tror jag talar för alla i sällskapet att känslan här hade varit en tiopoängare om snön hade fallit. 
 
Även om utbudet av shopping på marknaderna inte var något för mig, var känslan väldigt mysig där. Berlin har tre större julmarknader och vi besökte två av dom. Aleksanderplatz ligger väldigt centralt och kostar inget att gå in i, så här tog vi en varm kopp glühwein. Julmarknaden i Gendarmenmarkt är den julmarknad vi hade hört mest om, men den kostade inträde och var otroligt mycket folk i, så den skippade vi faktiskt. Ur min synpunkt verkar de flesta marknaderna likna varandra, samma inredning i stånden och samma utbud av mat. 
 
Berlin är en stad jag gärna åker tillbaka till. Under vinterhalvåret kan man utforska en viss typ av aktiviteter, medan man under sommarhalvåret kan upptäcka helt andra delar. Någon vi missade när vi var där var att gå till platsen där Adolf Hitler hade sin bunker, den är (kanske av förklarliga skäl) inte utmärkt som en turistattraktion. Den ligger hursomhelst nordöst om Förintelsemonumentet, bara ett kvarter ifrån.
 
Shoppingen då? Visst, de största kedjorna finns och även tyska butiker. Men något som finns mycket utbud av här är second hand butiker. Om man har tur kan man hitta väldigt bra fynd, eller rentav hitta en hel Hipster-outfit. 
 
Om man önskar åka på en kortare weekend, med inte alltför lång flygtid eller behöver vara särskilt dyrt - ligger Berlin helt klart högst upp på listan. Det finns något för alla och man har gott om utrymme att få utlopp av sin Hipster-sida - kanske bara att hänga i en av alla barer där ölen serveras över en plint och de enda sittplatserna är några sunkiga soffor, kan vara gott nog även åt den mest skeptiske.