sjukontinenter

Opera i Romeo&Julias stad

Vi möttes av 37 graders värme när vi klev av tåget i Verona. Vi hade blivit tipsade om att besöka denna stad på vår tågluff då vi ändå reste runt i norra Italien, och jag förstår varför! Här åt jag den godaste spagetti frutti di mare, såg ett mini-colosseum (och gick på opera där!) och fick se var Romeo förklarade sin kärlek till Julia. 

 

Verona är från början en gammal stad sen Romarriket och andas idag kultur i varenda gatuhörn. Det spelas musik, det målas, det finns massor av teatrar och många fina byggnader att besöka. Vi strosade runt (hettan till trots) så mycket vi orkade samtidigt som vi hinkade i oss vatten (läs; Aperol Spritz). Jag tror man orkar se mycket mer om man är här under vår eller höst. Det är en väldigt romantisk stad och atmosfären gör sitt. 

 

Trots att sägnen säger att Julia trots allt inte bodde här, har denna balkong ändå blivit känd som hennes. Romeo och Julia var från två olika familjer som låg i fejd med varandra, och det var vid denna balkong Romeo förklarade sin kärlek och de bestämde sig för att ändå gifta sig. Det hade varit roligt att de Shakespeares (kanske mest kända?) pjäs här på plats.Tiden räckte dock inte till, men ger oss en anledning att kanske någon gång åka tillbaka. 

 

Romeos hus 

Här bodde Romeos familj. Detta sägs inte vara en sägen, utan lär faktiskt ha bott här när det begav sig. 

 

Efter att ha sett Veronas mest kända turistattraktioner gick vi ut för en Italiensk middag. Lasagne och skaldjurspasta. Magiskt gott! Kvällens happening var operan "Nabucco" som skulle spelas på Veronas colosseum Arena di Verona. Det var en magisk kväll och fantastiskt att se en opera i en stad som andas kultur. 

 

"When I saw you I fell in love, and you smiled because you knew" 
William Shakespear 

Om du planerar ett besök i norra Italien är Verona ett måste att planera in. Det är en genuin stad som har behållt sin charm trots mängden av turister och Shakespear-fantaster. Verona fick iallafall mitt hjärta att smälta även om 37 grader kan ha varit en bidragande orsak. 
Bergen i Slovenien

Slovenien har ofta omnämts i de senaste resemagasinen, resebloggar och artiklar. Denna delen av Europa är verkligen påväg uppåt. Och jag förstår det! Som svensk reser man gärna söderut för att kunna sola och bada, vilket gör att man letar sig till länder som har kust. Slovenien har knappt någon kust, men de har något mycket bättre. De har bergen. 

 

Utsikt från det gamla slottet i Ljubljana 
 
Vi tåg tåget från Rijeka till Ljubljana. Just Ljubljana är lite krångligt att ta sig till från Sverige då det inte går några direktflyg. Antingen kan man mellanlandan eller helt enkelt flyga till en annan stad i närheten, exempelvis Rijeka, Venedig eller Zagreb. Man kan med fördel hyra bil, det underlättar enormt när man väl är på plats i Slovenien. 
 
 
Ljubljana är en mysig stad som under sommaren är full med liv. Det finns många uteserveringar, cafeér och barer. En av turistattraktionerna här är bland annat de tre broarna som ligger mitt i stadens centrum Prešerenplatsen. Dess broar byggdes för längesen och kopplar samman den nya och gamla delen av Ljubljana. I centrala Ljubljana är det förbjudet att köra bil, med andra ord är större delen av centrum gågator, och det är troligen en av anledningarna att Ljubljana fick priset Green Capital of the Year 2016. Dessutom har landet fått utmärkelsen World Legacy Awards på grund av att Slovenien är en förebild när det kommer till hållbar turism, skydd för natur- och kulturarv samt miljön. Denna utmärkelse får man om man aktivt arbetar med att bevara och skydda miljön. Det är något som jag hoppas många andra länder blir inspirerade av! Det känns roligt att besöka ett land som värnar så om sin natur. 
 
Vi mötte upp två vänner som flera gånger har rest runt i Slovenien, och de tog med oss på en dagstur till nordvästra delarna. Första stoppet var sjön Bled.
 
Bled
 
Och OJ vilken vacker sjö! Detta är förmodligen det mest kända turistmålet i Slovenien. Det ligger ca 1 timmas bilfärd från Ljubljana. Bled är en sjö där det naturligt inte finns kalk i, och varje år anordnas Bled-festivalen där man tänder ljus i äggskal. Dessa skickar man sedan ut på sjön under skymningen, och när sedan stearinet har smält bort sjunker äggskalen ner i sjön och man bidrar till hållbarheten. Tyvärr missade vi detta år, men det kan vara roligt att kolla upp innan man åker. Det brukas hållas nu i juli. Tummen upp Slovenien, här har vi ett exempel på hur man tar hand om sin natur!
 
För 14 Euro per person kunde vi åka med en båt över till ön där kyrkan står. Eftersom att sjön inte mår bra tillåts inte heller motorer, så det är roddbåtar som gäller här. Vi hade en fantastisk dag här och det är otroligt vackert. Ett måste om man besöker Slovenien!
 
 
 
sLOVEnia
 
Sedan gick bilfärden mer norröver och upp mot bergen. Vi åkte förbi många sjöar där man kunde bada, hyra SUP, paddla kajak - och allt med de höga bergen i bakgrunden. Vem behöver en kust när man har detta? Vårt mål var nu att besöka berget Vogel, en skidort som på sommaren även har öppet och erbjuder fantastiska vyer och vandringar. Vi åkte med en gondol upp och andades frisk bergsluft. Här uppe åt vi en lunch bestående av Gulasch-soppa och drack en kall öl. 
 
 
Uppe på berget Vogel 
 
Eftersom att Slovenien inte är så stort kan du lätt ta dig till landsgränserna, om du utgår från Ljubljana ligger det inte längre än 1 ½ timme bort åt vilket håll du än åker. Några andra tips som vi har fått, men inte hann med denna gång, är Postojnagrottorna, byn Piran vid kusten, Krajnska Gora uppe i norr och Zelenci. Det finns många pärlor att upptäcka, och med andra ord har jag många anledningar att åka till Slovenien och dess berg igen.