sjukontinenter

10 bästa resmålen att besöka år 2018
Funchal, Maderia 2016. Portugal hamnade dock inte på listan i år.
 
Lonely Planet släppte nyss en lista på de 10 bästa resmålen i Europa att besöka år 2018, och jag var tvungen att kolla in den trots brist på resmöjligheter detta år. Här nedan kommer mina kommentarer om rekommendationerna!
 
"The essential destinations in Europe this year"
 
 
#1. Emilia-Romagna, Italien
Italien är ett av de länder som man kan besöka om och om igen. Jag kan på ett snabbt ögonblick räkna upp minst fem platser i Italien jag vill besöka, och då utan särskilt vidare efterforskning. Emilia-Romagna är en region i nordöstra Italien där Bologna är största staden. Det ska vara känt för sin goda och karaktäristiska mat, inte mig emot! Italien känns som jag kommer besöka igen i relativ närtid.
 
Venedig ligger ca 3 timmar från Bologna.
 
#2. Kantabrien, Spanien
Spaniens norra kust. Har tyvärr inte bra koll på den delen i Spanien, så det är förmodligen inte mer än rätt att den äntligen kommer till rättvisa! Vi var väldigt nära på att boka en flygresa till Biarritz och sedan bila ner till Bilbao (i huvudsak för att se Barcelona spela borta i just Bilbao) i höstas, men det blev tyvärr inte av. 
 
#3. Friesland, Nederländerna
Också detta är den norra delen av landet i fråga. Nederländerna har jag aldrig varit i, trots att både Amsterdam och Kuekenhof har varit på tal om flertal gånger att besöka här hemma. Tydligen är Frieslands huvudstad Leeuwarden "Kulturhuvudstad i Europa" detta år så det är inte mer än rätt att det är med på listan! Dock har jag otroligt dålig koll på vad Nederländerna har att erbjuda, men mindre nyfiken blir man ju inte :-)

#4. Kosovo
Kosovo är ett land jag ser mig själv besöka i samband med en roadtrip genom Balkan-länderna. Förra året fick vi uppleva både Kroatien och Slovenien, men framöver åker jag även gärna genom Bosnien och Hercegovina, Montenegro, Albanien och Kosovo.
 
Också på roadtrip, men på det något kallare Island.
 
#5. Provence, Frankrike
Efter att vi spenderade fem timmar på ett tåg mellan Paris och Nice i somras hann jag se hur landskapet förändrades ju mer söderut vi kom. Otroligt vackert. Hit dröjer det nog dock tills jag åker igen, just för vi hann se så mycket av södra Frankrike sist.
 
Middag i Villefranche-sur-mer
 
Gorges du Verdon, ligger norr om Cannes
 
#6. Dundee, Skottland
Ett helt outforskat land för mig! Naturen verkar så häftig och det är banne mig dags att jag äntligen får se något mer av Storbrittanien än shoppingbutikerna i London.
 
#7. Kykladerna, Grekland
Grekland ser jag oss åka till som nybliven familj, däremot inte i första hand till dessa småöar. Jag utforskar hellre andra delar av Grekland innan dess, jag minns inte ens jag var där senast!

#8. Vilnius, Litauen
Ännu en stad jag har lite koll på. Om jag ska prioritera mellan Estland, Lettland och Lituen (vilka jag ofta klumpar ihop till ett resmål, oklart varför) hade jag i dagsläget valt Tallinn i Estland. Kanske för att det har varit den mest omdiskuterade resmålet hittills, men det kanske är dags att tänka om?

#9. Vipava Valley, Slovenien
Hit måste jag säga är nummer ett på min lista! Efter vårt snabba men intensiva besök i Slovenien i somras har jag verkligen fått mersmak och hoppas på att vi kommer kunna åka hit redan nästa sommar. Vipava Valley kommer definitvt vara med i planeringen då.
 
Slovenien sommaren 2017

#10. Tirana, Albanien
Här blir samma svar som på nummer #4, Kosovo. Albanien kommer vi definitvt att bocka av den dagen vi genomför vår roadtrip i Balkan-länderna. 
 
________________________________________________________________________________________
 
Vilket alternativ hade du helst valt på listan?
 
 
WiW (Weekend i Warsawa)
 
 
 
Bo här: Hotel Intercontinental är ett spahotell för samma pris som ett vanlig dubbelrum i Sverige. Passa på att lyxa till det!
Ät här: Belvedere Lazienski i Lazienski Park. En restaurang som är med i Micheline Guide och med en härlig atmosfär. Boka bord innan!
Highlights: Att njuta av en otrolig utsikt över staden från spaavdelningen på hotellet.
Missa inte: Strosa i gamla stan och äta polska piroger på en lunchrestaurang
_______________________________________________________________________________________
 
Vi kan väl säga såhär... att åka till Polen som gravid är inte riktigt att rekommendera. Det var många saker som gick emot oss under denna weekend vilket tyvärr drar ner betyget. För det första var inte vädret på vår sida. Det var kallt och blåsigt, trots att vi hade varma kläder på oss gick det råa kylan inte att gå miste om. Dessutom hade jag lite problem med att förstå vad maten innehöll, jag litade inte riktigt på att rekommendationerna gällande mat för gravida är samma i Polen som i Sverige. Jag hade även räknat med att Michelin Guide-restaurangerna skulle erbjuda någon form av alkoholfritt alternativ, men jag fick nöja mig med vatten eller läsk. Med det sagt har Warsawa ytterligare att bevisa för mig, vi får se när jag ger staden ytterligare en chans!
 
Vi har verkligen fått upp ögonen för kortare weekends där flygtiden endast är 1-2 timmar, så himla smidigt! Warsawa är inte ett undantag. 
 
 
Att passa på att bo på ett av alla härliga hotell i Polen tycker jag verkligen man ska göra! För samma pris som i Sverige, om inte billigare, får man en härlig vy, tillgång till spa och ett lyxigare rum. I mitt fall är oftast hotellet jag drar ner standarden på i förmån för turistande och god mat, men det behöver man alltså inte göra här. Vi spenderade någon timma uppe på hotellets Spa-avdelning samt åt oss mätta på den goda frukosten på morgonen. Inget slår en nygjord omelett eller croassainter. 
 
 
Ett måste när man är i Warsawa är att besöka gamla stan. Det påminner mycket om de andra Polska städerna jag har besökt (Gdansk  och Krakow) som också har en "gamla stan". Här är det mycket turiser men ändå väldigt mysigt att gå runt i. Vi smakade de klassiska pirogerna när vi värmde oss från blåsten och kylan.
 
 
Två restauranger vi besökte under vår vistelse var Rozbrat 20 och Belvedere Lazienski. Båda är med i Guide Micheline och vi åt deras ihopsatta menyer (med några justeringar för min del). På Rozbrat 20 var det även barnfamilljer som åt och det kändes väldigt avslappnat  och skönt. Här åt vi en sju-rätters meny som var väldigt god! Efter en härlig middag är ett tips är att kika in "Bar and Books" som är en bar i Gamla stan med skön atmosfär (läsa i böckerna med ett glas rödvin, vad mer behöver man?). 
 
 
Med det sagt hade vi trots allt en mysig helg i Warsawa, vi hann med det vi ville men trots det känner jag att Warsawa är skyldig att visa mig en annan sida av staden. Kanske nästa gång med bebis?
 
Resåret 2017
 
Resåret 2017 var ett av de bästa resåren hittills! Jag startade året med en kortweekend (närmare sagt ett dygn) i Polen där vi betade av både Gdansk och Sopot. En härlig stad knappt en timma ifrån Skavsta flygplats. Läs mer om mitt dygn i Polen här!
 
 
När det började bli varmt och soligt i södra Europa åkte jag iväg på en resa till Alicante med mina tjejkompisar. Vi var där fyra nätter och hade verkligen en toppenresa. Vi besökte Guadalest, badade i Algar och strosade runt i de små gränderna. Jag gillade Alicante mer än Barcelona, just för att de påminner en hel del om varandra men Alicante känns som en mysigare och mindre stad. Läs mer om min resa dit här!
 
 
 
Redan i juni begav vi oss sedan ut på vår Tågluff! Bland de bättre resorna jag någonsin gjort, vi hann med så otroligt mycket och har verkligen skapat minnen för livet. Allla inlägg gällande tågluffen hittar ni här; En sammanfattning av vår Tågluff, Franska Rivieran, Gorges du Verdon, Cinque Terre, Verona  och Slovenien. Här  finns även en guide till en tågluff i västra Europa. 
 
 
 
 
 
 
I november begav vi oss på vår sista resa för detta år, nämligen ett återbesök i Paris och hälsade på vänner. Denna gång bodde vi i en fantastisk våning i 9 arrendementet och hade en superrolig helg.
 
 
Ett bibliotek i 9 arrendemendet.
 
Sammanfattningsvis kan jag säga att jag hann besöka otroligt många nya länder, men under en kortare tid. Tidigare år har jag hunnit med några weekends och en tripp på sommaren, men detta år satsade vi mycket på att uppleva mer under vår tågluff. 
 
År 2018 kommer inte bjuda på lika många resor, men mer om det i ett annat ínlägg.