sjukontinenter

Min guide till tågluff i Europa
 
 
När vi i vintras diskuterade hur vi skulle spendera vår sommarsemester föll sig valet rätt så direkt på en Europa-tripp. Vi ville ner till Franska rivieran, norra Italien och Kroatien - och eftersom vi inte kunde välja vart vi helst ville åka tänkte vi "vi kan väl åka till alla?"
 
Vi hade totalt 4 veckor på oss att spendera på vår Europaresa, och vi räknade med att spendera i princip en weekend på varje ställe. Därav var också valet av ressätt relativt lätt då vi visste att vi skulle vara på resande fot en del. På Interrails hemsida köpte vi biljetterna enkelt och smidigt och fick direkt hem de i brevlådan veckan efter. Våra biljetter kostade ca 7000kr tillsammans, vilket är väldigt prisvärt med tanke på hur mycket vi hann se!
 
Precis gått av tåget i Villefranche-Sur-Mer
 
Man kan välja på antalet resor och antalet dagar man vill vara borta på Interrail. Vi valde 15 resor under 30 dagar och vi hade två outnyttjade resor kvar när vi kom hem vilket är rätt bra utfall ändå. Med det sagt hann vi avverka ett antal tågresor och jag hann få med mig lite erfarenheter i bagaget (tillsammans med shoppingen såklart).
Här kommer mina bästa tips om man är sugen på att tågluffa!
 
  • Gör en grov plan på vilka resmål du vill besöka!
    Detta är såklart rätt individuellt, men för min del var det väldigt skönt att veta på ett ungefär vi var påväg. Vi kunde därför också välja hur många resor vi ville köpa på vårt Interrail-kort. 
  • Köp en bra väska att ha pass och tågbiljetten i så du har den nära till hands under hela resan. Släng även i en bläck-penna då det inte alltid finns att få tag på!
  • Jag rekommenderar att resa med ryggsäck. 
    Det är svårt att släpa runt på en väska och inte ha händerna fria när man ska hålla koll på biljetten och samtidigt köpa snacks till tågresan. Alla tåg har inte restaurangvagnar och det kan vara bra att kolla upp innan. 
  • Ladda ner appen Interail och kolla in tågresor där.
    Appen är verkligen superbra, visar vilka tider tågen går samt om man måste köpa till en platsreservation eller inte. Dock måste alla reservationer köpas på tågstationerna. 
Utsikten över Gardasjön i Italien
 
  • På tal om platsreservationer - kolla gärna upp i förväg om man måste platsreservera (åtminstonde din första tågresa).
    Vi hade inte bokat någonting i förväg, och märkte sedan att vi måste reservera vår första resa som var från Brüssel till Paris - och får då höra att alla tåg är fullbokade. Panik! Det slutade med att vi fick åka ett varsit tåg - snopet! 
  • Var beredda på att platsreservationerna kan kosta allt mellan 5 Euro till 40 Euro.
    Generellt är det dyrare i västra Europa (Franrkike och Tyskland) medan vi inte behövde boka någon plats i Italien och Kroatien.
Bergsbyn Manarola i Cinque Terre - även här kunde vi utnyttja vår Interrail kort och ta oss mellan byarna.
 
  • Ladda ner en gratis prova-på-månad hos exempelvis Nextory eller Storytell.
    Perfekt att lyssna igenom en bok under tågresan. Jag gillar det även då jag hellre ser landskapet skifta genom tågfönstret än att fysiskt läsa en bok.
  • Om ni redan har planerat er rutt - kolla på närmare tågstation om ni även kan boka platsreservationer i andra länder genom deras system. Vi kunde boka hela vår resa hem redan i Kroatien.
  • Var beredda på att tiderna är generella. 
    Det är tyvärr sällan tågen är i tid. Vi missade dock aldrig en anslutning vilket jag är tacksam för!
Sjön Bled i Slovenien
 
  • Slutligen, kom ihåg att målet inte alltid är resan - för även resan är målet.
    Klyschigt men sant! Vi hade fyra fantastiska resor där det värsta som inträffade var en trasig resväska och en uppdelad tågtur.
...och så slutligen en mindre charmig historia som vi fick uppleva. Vår längsta tågresa varade i 20 timmar när vi åkte från Ljubljana till Köpenhamn. Vi hade då reserverat två platser på ett nattåg som skulle ta oss till München. Tåget gick halv ett på natten och efter ett fartfyllt sista dygn i Slovenien rullade tåget in på perrongen. Vi hade köpt "vanliga" sittplatser till tåget - det fanns sovkupeér men vi klarar oss oftast bra med ett par sköna stolar. Tji fick vi - för där väntade en sittkupé med totalt 6 platser och vadderade sittbänkar. Inga säten, inga mjuka, fällbara stolsryggar. Bara hederliga, något sunkiga, sittbänkar. Jag har min ögonmask att tacka för de två timmars sömn jag fick den natten i den svettiga kupén. 
 
 
 
 
 
Resfredag/Annika

Tack för bra tips - de kommer förhoppningsvis till användning för oss snart! :)

Svar: Roligt att höra! :)
sjukontinenter.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress